Το πανέμοφο χωριό μας βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Νομού Τρικάλων στα σύνορα τριών νομών Τρικάλων-Γρεβενών-Λάρισας και ανήκει στον νεοσύστατο Δήμο Καλαμπάκας. Παλιό Κεφαλοχώρι της περιοχής είναι χτισμένο στις πλαγιές των Αντιχασίων, σε υψόμετρο 1130μ . Ο πληθυσμός του Μαυρελίου, σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 379 κάτοικοι. Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαυρελίου του Δήμου Καλαμπάκας ανήκει και ο οικισμός Αχελινάδα, 2 χλμ. νότια προς το Γερακάρι. 

 

 

 

iliovassilema_sto_Mavreli

 

Η φύση έσπειρε τη βλάστηση παντού και προίκισε το Μαυρέλι με την πιο λαμπρή ανατολή και το πιο ρομαντικό ηλιοβασίλεμα. Το  χωριό περιστοιχίζεται από δάσος οξιάς, το «Μάρμαρο», ενώ γύρω του υψώνονται οι κορυφές Ανεμόμυλος (1.170 μ.) και Μετερίζι (1.381 μ.). Το Μετερίζι προσφέρει εξαιρετική θέα των οροσειρών του Ολύμπου, Πηλίου και Πίνδου και των πόλεων Καρδίτσας και Δεσκάτης. Στη θέση «Γιάννη Πηγάδι», (13 χλμ. από το χωριό), μέσα σε δάσος κατάφυτο από φτέρη και οξιά, βρίσκεται παλιά λιθόκτιστη βρύση. Τοπίο σπάνιας ομορφιάς ο φυσικός καταρράκτης «Κρεμαστός», με 30 περίπου μέτρα πτώση νερού, απέχει από το Μαυρέλι 25 χλμ.

 

6_dek_2010_027Το παλιό πέτρινο σχολείο του χωριού, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και ήταν εγκαταλελειμμένο απέκτησε και πάλι ζωή, με τη μορφή λαογραφικού Μουσείου. Εκεί μπορεί κανείς να δει σχολικά βιβλία και αντικείμενα των παλαιοτέρων χρόνων, φωτογραφίες από τα τότε σχολικά χρόνια και βλέποντάς το κανείς μπορεί να το χαρακτηρίσει ως ένα πραγματικό στολίδι. Η ίδρυσή του υπολογίζεται μεταξύ των ετών 927 – 935 μ.Χ. επί του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου. Σημαντική πολιτιστική κληρονομιά είναι η παλιά εκκλησία Κοιμήσεως Θεοτόκου που χτίστηκε το 1640 μ.Χ. και αποτελεί διατηρητέο μνημείο. Σε ένα ύψωμα 1230μ.  βρίσκονται απομεινάρια από τον Σταθμό Λόχου Ευζώνων, ένα πετρόχτιστο κτίριο που χρονολογείται το 1881 και πρώτος διοικητής του ήταν ο Π. Μέλας.  Στο Μαυρέλι υπηρέτησε ο Γεώργιος Κονδύλης (1879-1936), υπολοχαγός τότε του Σώματος των Ευζώνων, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων  Η παλιά τοποθεσία του χωριού ήταν στη θέση αμπέλια και η μεταφορά στη σημερινή του θέση κατά την παράδοση έχει σαν αφορμή την εικόνα της Παναγίας η οποία έφευγε από την παλιά θέση του χωριού και πήγαινε εκεί όπου σήμερα είναι χτισμένη η εκκλησία του χωριού. Στην ιστορική μνήμη των κατοίκων διατηρείται το πέρασμα του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού από τα μέρη τους. 

Κεντρικό γεγονός το Αντάμωμα που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι, από το 1984 και πέρα ο Σύλλογος των Απανταχού Μαυρελιωτών Τρικάλων "Το Μαυρέλι", που γίνεται ένα από τα Σάββατα μεταξύ 10-20 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία του χωριού, με χορευτικά συγκροτήματα, έκθεση αντικειμένων και χορό γερόντων.

Δοκιμάστε αγριογούρουνο, χωριάτικο λουκάνικο και ντόπια προϊόντα στα καφενεία και τις ταβέρνες του χωριού.

Αγοράστε βαρελίσιο τυρί φέτα, κατσικίσιο (σ.σ.: και χοιρινό, μοσχαρίσιο, προσθέτουμε εμείς) κρέας από τους εκεί παραγωγούς.

Επισκεφθείτε τον καταρράκτη "Κρεμαστό". Τη θέση "Γιάννη Πηγάδι.Την κορυφή Μετερίζι. Την εκκλησία  της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.Το Ανεμόμυλο στην ομόνυμη τοποθεσία.

- Επιδοθείτε σε ποδηλασία σε χωματόδρομο έως το Μετερίζι (σ.σ.: εμείς να προσθέσουμε τους δρόμους προς Δεσκάτη και Φωτεινό). Πεζοπορία μέσα στο πανέμορφο δάσος οξυάς και ψάρεμα στον "Κρεμαστό".

- Μη χάσετε το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου. Το Αντάμωμα στις 10-20 Ιουλίου

xartis1_nomou_trikalwn

Χιλιομετρικές αποστάσεις από το Μαυρέλι 

                                                   ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ: 36 km (περίπου 35 λεπτά). Κατευθύνεστε προς Τρίκαλα και στην έξοδο Θεόπετρας (πριν τα Τρίκαλα) στρίβετε αριστερά και ακολουθείτε τη σήμανση προς Μαυρέλι.

                                                             ΤΡΙΚΑΛΑ:  50 km (περίπου 45 λεπτά). Κατευθύνεστε προς Καλαμπάκα και στην έξοδο Θεόπετρας (πριν την Καλαμπάκα) στρίβετε δεξιά και ακολουθείτε τη ΄σημανση προς Μαυρέλι.

                                     ΔΕΣΚΑΤΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ: 25 km (περίπου 25 λεπτά). Κατευθύνεστε προς Δασοχώρι Δεσκάτης και συνεχίζετε προς Γήλοφο - Φωτεινό. Πρίν το Γήλοφο (στην τεχνητή λίμνη που υπάρχει εκεί) στρίβετε αριστερά και ο δρόμος σας οδηγεί κατευθείαν στο Μαυρέλι.

                                                               ΑΘΗΝΑ: 381 km (περίπου 4 ώρες 40 λεπτά)  Από την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης (Ε75) στρίβετε δεξιά στην έξοδο πριν τη Λαμία για Τρίκαλα. Μέσω Δομοκού κατευθύνεστε ακολουθώντας τη σήμανση  προς Καρδίτσα και από  εκεί προς Τρίκαλα - Καλαμπάκα. Στρίβετε δεξιά πριν την Καλαμπάκα (έξοδος Θεόπετρας) και ακολουθείτε τη σήμανση προς Μαυρέλι. 

                                                               ΛΑΡΙΣΑ : 110 km (περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά). Κατευθύνεστε προς Τρίκαλα - Καλαμπάκα. Στην Θεόπετρα (πριν την Καλαμπάκα) στρίβετε δεξιά και ακολουθείτε τη σήμανση προς Μαυρέλι.

           ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΜΕΣΩ ΓΡΕΒΕΝΩΝ): 240 km (περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά). Μέσω Εγνατίας οδού κατευθύνεστε προς τα Γρεβενά. Βγαίνετε απο την Εγνατία στη έξοδο προς Τρίκαλα και ακολουθείτε τη σήμανση προς Δεσκάτη Γρεβενών. Πριν τη Δεσκάτη στρίβετε δεξιά για Δασοχώρι και στη συνέχεια προς Γήλοφο Φωτεινό. Πριν το Γήλοφο (στην τεχνητή λίμνη που υπάρχει εκεί) στρίβετε αριστερά και ο δρόμος σας οδηγεί κατευθείαν στο Μαυρέλι .

              ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ(ΜΕΣΩ ΛΑΡΙΣΑΣ): 253 km (περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά)

Go to top