Ο Σύλλογος των Απανταχού Μαυρελιωρών Τρικάλων καλεί όλους τους συγχωριανούς να συμμετέχουν ενεργά στην Τράπεζα Αίματος με αριθμό 38, που τηρεί  στο Λαικό Νοσοκομείο Αθηνών. Η Τράπεζα Αίματος του Συλλόγου  στο παρελθόν έχει βοηθήσει πολλούς συγχωριανούς και συγγενείς μας που χρειάστηκαν αίμα. Δυστυχώς τα αποθέματά μας έχουν σχεδόν μηδενιστεί, καθώς δεν αναπληρώθηκαν ποτέ και  χρειάζεται η επαναδραστηριοποίησή όλων μας για να μπορέσει να συνεχίσει η λειτουργία της Τράπεζα Αίματος του Συλλόγου μας.Η πρόσφατη διοργάνωση αιμοδοσίας είχε ελάχιστη συμμετοχή και αυτό μας προβληματίζει. Χωρίς την συμμετοχή μας, η Τράπεζα Αίματος δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης και αν η αδιαφορία αυτή συνεχιστεί θα αναγκαστεί να σταματήσει την λειτουργία της. Όποιος επιθυμεί μπορεί να δώσει αίμα,  σε οποιοδήποτε νοσοκομείο της Ελλάδος, αναφέροντας ότι δίνει αίμα για την Τράπεζα Αίματος Νο 38 του Συλλόγου Μαυρελιωτών Τρικάλων. Καλό είναι μετά την αιμοδοσία να ενημερώσετε κάποιο μέλος του ΔΣ τηλεφωνικά ή να στείλετε ένα email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Σας παραθέτουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν την αιμοδοσία γενικά.

Οδηγίες προς τον αιμοδότη

Ο αιμοδότης θα πρέπει:

Να  αισθάνεται καλά

Να είναι ξεκούραστος

Να έχει κοιμηθεί την προηγούμενη ημέρα 6-7 ώρες τουλάχιστον

Πριν την αιμοδοσία πρέπει να προηγείται ελαφρύ πρωινό  ή να έχουν περάσει 4 ώρες από το μεσημβρινό γεύμα, που καλό είναι να είναι επίσης ελαφρύ.

Απαγορεύεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών πριν την αιμοδοσία.

Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης δεν πρέπει να καπνίσει για μία ώρα, να μην οδηγήσει για μία ώρα, να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την αιμοδοσία;

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη μετάδοση νοσημάτων μέσω της αιμοδοσίας, καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή του αίματος είναι μιας χρήσεως και αποστειρωμένα.

Είναι φυσικά απαραίτητο να απαντήσετε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας και να μην προσπαθείτε να αποκρύψετε πληροφορίες από τον γιατρό.

Υπάρχουν οφέλη από την αιμοδοσία;

Συσσωρευμένα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας έχουν τεκμηριώσει την ωφελιμότητα της ελεγχόμενης αφαίμαξης, σχεδόν σίγουρα, μέσω της μείωσης του εφεδρικού σιδήρου ο οποίος σαν οξειδωτικός παράγοντας συμμετέχει και είναι ο κύριος υπεύθυνος σε διαδικασίες όπως η γήρανση, η αρτηριοσκλήρωνση και η ογκογένεση. Τουλάχιστον προσωρινά, η αφαίμαξη βελτιώνει την ρεολογία του αίματος, δηλαδή το αίμα κυκλοφορεί ευκολότερα με λιγότερη “κούραση” της καρδιάς και λιγότερη επιβάρυνση και φθορά των αγγείων.

Go to top